10 modalitati prin care un vanzator de succes depaseste o criza profesionala

Orice vanzator de succes trece, la un moment dat, printr-o criza profesionala; este acea perioada in care nu mai reuseste sa-si atinga obiectivele propuse.

Un soloprenor, antreprenor sau proprietar de companii mici sau mijlocii poate adesea sa se ocupe si de partea de vanzare a produselor sau serviciilor companiei sale, iar daca uneori simte: repulsie de a mai vorbi la telefon, oboseala psihica, coplesire, dificultate in a se conecta la nevoile unui prospect sau client, greseli frcvente, pierderea increderii, inconfort pentru a face lucrurile care in mod normal ar trebui sa decurga natural, supra-evaluare si analiza pentru fiecare decizie luata, depresie, timp mult petrecut,iar rezultatele obtinute sunt, de fapt, mai rele – si sigur, experienta neplacuta a unei rate de conversii mici, si implicit profit mic sau pierdere, atunci trece printr-o criza profesionala, datorata activitatii de vanzare.

 salesperson slump

Acest lucru se intampla de cele mai multe ori, daca persoana in cauza este implicata direct in vanzarile companiei si face de mult acest lucru. Activitatea de vanzare necesita o atentie aparte si,mai mult, o disciplina in a derula actiunile/ etapele propuse si care trebuie sa fie efectuate atunci cand au fost planificate.

Daca nu sunt resursele necesare pentru a delega activitatea de vanzare, ai mai jos 10 metode pe care le folosesc vanzatorii de succes pentru a depasi o criza personal-profesionala (multe le-am folosit si eu pe parcursul activitatii mele profesionale si au dat rezultate):

In primul rand, i-ati timpul necesar si noteaza simptomele si frecventa cu care ele apar; odata notate, analizeaza-le pe fiecare in parte prin prisma urmatoarelor aspecte:

  1. Dupa o nereusita, nu mai reflecta asupra ei. Mai bine gandeste-te la alte momente din trecut care au fost un succes.
  2. Asa cum un jucator de golf vizualizeaza urmatoarea lovitura, sa ai in mintea ta reusita urmatorului apel de vanzare, urmatoarei intalniri sau prezentari de vanzare. Fa-ti in mintea un rezumat a ceea ce vei spune si vei face pentru a fi un succes. Gandeste-te la potentialele obstacole pe care le-ai putea intalni si vezi posibilitatile pe care le ai ca sa le depasesti cu gratie si calm.
  3. Sa te concentrezi doar pe momentele in care ai avut succes in trecut; chiar poti sa le scrii pe o hartie. Aminteste-ti cum te-ai simtit, ce ai facut si ce nu ai facut; ce obstacole ai avut si cum le-ai depasit. In acest mod, ai mintea setata pentru a avea succes.
  4. Elimina gandirea “totul sau nimic” care utilizeaza cuvinte precum “niciodata” sau “intotdeauna”
  5. Nu presupune ca stii cum functioneaza lucrurile si apelezi de fiecare data la intelectualul tau. Creaza si scrie un proces de vanzare cu pasi clari, simpli de actiune care stii ca functioneaza si poti sa-l urmezi, fara efort.
  6. Nu confunda potentialul personal cu activitatea ta. Sa pierzi o vanzare nu este o reflectie a personalitatii tale. Este doar o mica parte a vietii tale si a ceea ce faci tu. Nu este ceea ce te defineste pe tine, ca persoana. Daca incepi sa te simti ca nu esti bun in ceea ce faci sau ca nu meriti vanzarea, aceasta atitudine nu iti va aduce mai multe vanzari. Adu-ti aminte care sunt talentele tale, ce te face pe tine sa fii aparte, cum ai reusit in trecut si fa ceea ce stii cum se face.
  7. Poate ca ai nevoie sa-ti imbunatatesti anumite aptitudini. Orice jucator profesionist, nu renunta la a se antrena, tocmai pentru ca vrea in continuare performanta. Poate ca esti un bun expert contabil, poate ca esti foarte bun in a scrie o carte, dar ca sa-ti vinzi serviciile sau produsele, ar fi bine sa iei in considerare un curs de vanzari. Poate fi ceva simplu care cauzeaza aceasta criza: poate ca nu adresezi toate intrebarile necesare care sa acopere adevaratele nevoi/ dorinte ale unui prospect, precum si costurile pe care le va avea daca nu rezolva acea problema curenta, poate ca ai nevoie de alte tehnici sa inchizi o vanzare etc
  8. Invata sa identifici eventualele convingeri negative sau perceptii limitative. Odata identificata/ e invata sa o modifici prin a alege una si inlocuieste-o cu o perceptie nou, mobilizatoare, care sa te ajute sa te “repozitionezi” pe drumul spre reusita. Cea mai des intalnita perceptive este “Actul de vanzare este greu”; daca si tu ai aceasta perceptie o poti inlocui cu “Vanzarea este doar un joc de numere; daca imi fac bine treaba si ma concentrez pe calitatea actului de vanzare, atunci vanzarile vor aparea negresit”. Un sales coach te poate ajuta sa identifici aceste perceptii limitative si sa faci un plan de actiune de schimbare a lor.
  9. Primeste detasat un “NU”; psihologul G. Clotaire Rappaille defineste vanzatorii de top ca fiind “Happy Losers”, deoarece ei realizeaza ca au fost respinsi de nenumarate ori  inainte de a inchide o vanzare si de fapt lor le place respingerea. Este adevarat: atunci cand primeam un refuz pe parcursul procesului de vanzare, atunci devenea mult mai incitant pentru mine si imi crestea dorinta de a inchide acea vanzare. Un vanzator de succes este pregatit mental sa primeasca 50 sau 100 “NU” pentru fiecare “DA”.
  10. Identifica acei prospecti care cu adevarat sunt interesati de achizitie, astfel incat iti vei petrece mai putin timp pe a fi refuzat si vei petrece mai mult timp cu potentialii cumparatori.

Si cel mai important, asuma-ti ca aceasta criza este temporara, cauzata de conditii externe si ca se aplica doar la o mica parte a vietii tale, dar ca vei gasi solutii sa iesi din ea.

Ai trecut si tu printr-o criza profesionala? Care au fost simptomele pe care le-ai simtit cel mai acut? Cum ai reusit sa iesi din acea criza?

Te invit sa lasi mai jos un comentariu si sa impartasesti cu mine experienta ta. Multumesc

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt