5 Modalitati De Inlocuire A Perceptiilor Limitative

“Nimeni nu poate sa faca lucrurile mai bine decat mine.” “Nu pot sa iau o decizie fara avea informatia perfecta.” “Trebuie sa fiu tot timpul prezent in firma, pentru ca altfel lucrurile scapa de sub control.” “Nu pot sa ma impun ca manager, pentru ca acest angajat este mai in varsta decat mine si trebuie sa-i acord respectul cuvenit.” “In aceasta economie, nu este niciun mod de a reusi cu afacerea pe care o conduc.” “Familia mea a fost saraca si eu voi fi la fel.”

Iti par familiare aceste propozitii, aceste perceptii? Ai observat, din pacate, multe persoane au una sau mai multe perceptii limitative care ii tin pe loc si nu-i lasa sa se dezvolte? Chiar daca una/ unele dintre ele, i-au facut sa devina ceea ce au devenit astazi.

limiting beliefs

Cand avem perceptii limitative, modul nostru de a actiona este pe auto-pilot, nefiind constienti ca perceptiile noastre ne impun unele comportamente; ele apar in mod automat, la fel cum clipesti din ochi. Reactiile, comportamentele automate tind sa aiba loc cand esti in situatii de stres, ca parte a procesului de aparare ca si cum ti-ar fi amenintata supravietuirea.

Exista cateva principii fundamentale, atunci cand vrei sa lucrezi la a indeparta/inlocui perceptiile care iti limiteaza actiunile; din aceste principii fundamentale, am extras 5 modalitati pentru analiza si a depasi perceptiile limitative:

1. Perceptiile te ghideaza cum sa actionezi, simti si gandesti. Asa cum precizeaza David O’Meara in cartea sa, Creating Amazament, 4 persoane – un copil, un vanator, un fermier si un ecologist vor reactiona diferit atunci cand vor vedea un cerb. Acelasi adevar este si despre circumstantele din viata ta (despre afacerea ta, despre alte persoane, de provocarile sau problemele tale). Circumstantele, situatiile din viata ta sunt neutre, doar tu le dai conotatie de bine/ rau, mult/putin, frumos/ urat. Cu alte cuvinte, perceptiile determina cum vezi tu realitatea. Prin modificarea perceptiilor tale, poti modifica realitatea ta. Odata ce vei face aceasta, vei putea descoperi cai diferite de a fi si a face lucrurile – si de a fi perceput de ceilalti intr-un mod mai eficient si o persoana mai puternica.

2. Multe perceptii te ajuta si te sprijina. Dar s-ar putea ca la un moment dat, aceleasi perceptii sa te tina blocat si sa nu mai faci pasi pentru progresul tau. Analizeaza perceptiile pe care le-ai avut in trecut despre un anumit comportament al tau, un anumit tip de gandire si ti-au adus succes si vezi daca acum mai corespund cu obiectivele tale prezente. Multi antreprenori sau proprietar de afaceri mici si mijlocii au perceptii care reflecta ceea ce spune titlul cartii lui Marshal Glodsmith: What Got You Here Won’t Get You There.

3. Perceptiile sunt adanc inradacinate si tinute cu “forta”, de multi ani. Unele devin a doua ta natura. Poate sa fie o perpectie “mostenita” chiar si din copilarie. Pentru cei mai multi, ele tind sa aiba loc in mod automat, fara sa-ti dea posibilitatea sa (re)actionezi, in timp si spatiu, si sa gasesti un alt raspuns mai adecvat circumstantelor. Analizeaza diferitele momente cand ai reactionat inconstient/ automat la unele situatii, iar in secunda urmatoare sa-ti para rau ca de fapt ti-ai fi dorit un alt fel de actiune/ rezultat. Vezi ce perceptie te “conduce” in a face actiuni nedorite.

4. Perceptiile care nu te mai deservesc au un cost. Dar sigur stii deja acest lucru. Dar ceea ce multi nu vad este balanta dintre beneficiu/ plata a perceptiilor pe care le detin. Costurile unora dintre perceptiile pe care le detii, sunt foarte mari in comparatie cu ceea ce ai obtine daca ai inlatura acea perceptie: nu am un statut, nu arat bine, sa fiu in conditii de siguranta maxime, sa controlez totul, sa fiu popular/ placut, sa nu fiu invulnerabil, sa fiu perfect etc. Descopera care perceptie nu-ti mai este deloc de folos si analizeza costurile pe care le ai, daca nu schimbi acea perceptie. Care este costul ei in relatia cu angajatii? Cu seful tau? Cu colegii tai? Cu cresterea economica a companiei? Cum se rasfrange aceasta perceptie in afara companiei? In relatia cu familia? Cu sotul/ sotia? Cum iti afecteaza sanatatea? Si intrebarile pot continua, astfel incat sa ai un aspect clar a costurilor pe care le ai daca nu schimbi o perceptie care nu-ti mai deserveste. Noteaza si beneficiile pe care le-ai avut si fa o sumarizare. Diferenta te va putea face mai constient de necesitatea schimbarii perceptiei vechi.

5. Avand in vedere cele de mai sus, intr-adevar nu se poate schimba usor perceptia fundamentala care iti da sau a dat beneficii si te-a ajutat sa supravietuiesti in timp. Cu toate acestea, chiar depinde de tine: poti sa devii constient de ea, poti sa alegi sa o controlezi sau nu sau sa creezi alternative, perceptii noi, mai bogate in perspective si posibilitati de actiune. Pentru toate aceste ai nevoie de schimbarea cadrului de referinte si dorinta, angajamentul si responsabilizarea ta personala pentru ca aceste schimbare sa iaba loc.

Daca simti ca ceva din comportamentul tau iti limiteaza actiunile, un business & executive coach certificat te poate ajuta in acest proces de identificare/ recunoastere a unei perceptii limitative, analiza costurilor/ beneficiilor pe care le are perceptia respectiva si gasirea unei alternative pentru a schimba/ inlocui perceptia limitativa.

INTREBARE: Ce actiuni vrei sa intreprinzi si simti ca ceva te tine pe loc? Gen: vreau sa-mi maresc echipa, dar nu gasesc oameni buni; vreau sa-mi cresc profitul cu 30%, de aceea trebuie sa lucrez si in weekend; am nevoie de mai mult timp pentru mine, dar afacerea nu ar merge daca nu as fi prezent 24-7 sa o controlez etc.

Lasa un comentariu mai jos sau trimite un mesaj la scrie@evolutiv-business.com si hai sa vedem  cum putem sa te ajutam sa faci pasii de care ai nevoie pentru a progresa/performa prin eliminarea unor perceptii sau comportamente care iti limiteaza actiunile creative.

Sursa foto: Internet

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt