5 strategii pentru a avea mai multi clienti fericiti

Pentru ca astazi in spiritualitatea populara se sarbatoreste Dragobetele, patron al tineretii, al dragostei, voi ramane in acesta nota de bucurie si voi vorbi despre fericire, dar nu de fericirea ta…ci de FERICIREA CLIENTULUI tau si cum poate el ramane vesnic indragostit de brand-ul tau.

Tema din acest an in cadrul evenimentului Word Informational Architecture Day 2015  a fost “Architecting Happiness ”, cu alte cuvinte cum se construieste in cadrul unei companii o interfata intre dorintele exprese ale utilizatorului online si multitudinea de informatii care devin din ce in ce mai greu de analizat si sub ce forma/ arhitectura informationala (content, branding, functionalitate si accesabilitate) vor ajunge la client aceste date, tinand cont de experienta lui/ User Experience, astfel incat acesta sa aiba o experienta continua si constant fericita cu brand-ul ales de el.

kill-user-experience

Mai jos am extras 5 dintre cele mai importante directii strategice pe care le-am identificat din studiile de caz prezentate anul acesta la evenimentul WIAD Bucharest 2015 si pe care le poti analiza prin prisma brand-ului companiei tale.

1. Construieste brand-ul tau astfel incat sa se identifice cu comportamentul clientului (Brand as Behavior, Ilia Uvarov, Creative Director R/GA London). Daca te gandesti la clientii Apple, ei sunt membrii ai comunitatii Aple. Faptul ca ei folosesc produsele, spun despre ei ce fel de persoane sunt. Este o piesa a identitatii lor. Nu numai ca sunt deosebit de implicate, dar au investit, la nivel emotional in ceea ce face Apple. Daca compania ar trada valorile in care ei cred, ar fi dramatic. Ar simti ca si cum cineva i-ar fi tradat.

2. All-in-One sau One-Stop-Shop: Nu vinde doar produsul/ serviciul care este core business-ul afacerii tale, ci intreaga experienta pe care o poate avea o persoana care se decida sa devina clientul tau. Dan Niculae, CEO & Digital Product Strategist, Panacle a prezentat un studiu de caz de interes national: pacientul roman si relatia lui cu structurile medicale, motiv pentru care a pus bazele primului proiect de telemedicina din Romania (in care pacientul nu mai trebuie sa se deplaseze pe bajbaite la doctori de diferite specialitati pentru depistarea unei boli, ci vine la el acasa, in confortul lui, un medic generalist coordinator care discuta cu o echipa in cadrul unei teleconferinte si astfel i se va pune un diagnostic preliminar).

3. Test, test, test – ceea ce a functionat acum cateva timp, poate sa nu mai functioneze acum. Experienta clientului cu brand-ul tau este foarte dinamica, de aceea toate tacticile de marketing trebuie incluse intr-un fel de Laboratory Test, in care sa urmaresti in permanenta evolutia ratelor de conversie prin testarea: limbajului de marketing, conversatiilor de vanzari, graficelor, pozelor, website usability. Vestea mai putin buna este ca nu te poti baza 100% pe ceea ce ai lucrat inainte; vestea buna este ca daca vei avea aceasta abordare, vei fi afectat mai putin de nereusita.

4. Consecventa in strategia de comunicare a valorilor brandului si evitarea crizelor de identitate printr-o personalitate multipla a brand-ului pentru a nu deruta si pierde, in final clientii (Raluca Bailescu, Managing Partner, MakeSense). Daca de exemplu, una din valorile brand-ului tau este deschiderea catre oameni si nevoile lor, iar cand suni sau lasi un mesaj pe email, primesti cu o consecventa de invidiat mesajul “serviciul nu este disponibil momentan” sau un alt exemplu: daca valorile brand-ului tintesc catre cele nationale, cultura traditionala, viata la sat, nu aglomerezi contentul Social Media cu post-uri gen “ultimul trend sau ceea ce mai este la moda” pentru ca astfel clientul nu se mai identifica cu acele valori si pleaca. Definitiv.

5. Definirea strategiei contentului bazata pe valorile umane, deoarece acestea sunt cele care devin virale pe internet si iti pot asigura o mai mare vizibilitate pe piata ta de profil. Eugen Erhan, Graphic Designer, Fredo & Pid’Jin care au în prezent peste 10 milioane de fani, isi pune mereu intrebarea “What human value are we playing with?” Cum faci ca gluma să fie amuzantă pentru cat mai multi utilizatori?

Cea mai frumoasa strategie de creare a fericirii prin pasiune, disciplina si perseverenta a venit in deschiderea evenimentului, de la domnul Dumitru Prunariu, primul astronaut roman, a carui principiu de viata este: “Always try to discover new worlds, enjoy your work, find solutions, look out of the box, and be… happy” J.

In concluzie, un eveniment din care am invatat multe despre cum sa creez si eu momente de fericire comunitatii careia ma adresez prin programele mele de business coaching.

Te provoc si pe tine sa identifici, in primul rand, comportamentul clientului tau prin prisma a ceea ce-l face pe el fericit si sa-ti creeazi apoi toata arhitectura informationala (content, website, aplicabilitate si functionalitate) bazata pe experienta lui cu brand-ul tau.

Intrebare: Ce strategie prezentata mai sus rezoneaza cel mai bine cu tine si este favorita ta? Daca vrei, te rog sa lasi un comentariu mai jos, pe care dintre cele 5 strategii o/ le vei implementa in afacerea ta.

sursa poza: Internet

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt