9 actiuni juridice pentru a proteja legal startup-ul tau

Daca intentionezi sa-ti dezvolti propria afacere sau tocmai ti-ai inceput o afacere, atunci esti in locul potrivit.
Sunt multe aspecte, multe necunsocute care apar in procesul de dezvoltare ale unei afaceri, dar daca afli din timp de ele, vei evita multe ore pierdute, multi bani irositi, iar cel mai important stima de sine nu va avea de suferit din cauza unui esec.
Este bine stiut de altfel, ca in viitor niciun startup nu va mai rezista pe piata daca fondatorul, atunci cand lanseaza afacerea, nu are un minim de cunostiinte din toate domeniile cu relevanta in dezvoltarea unei afaceri (strategie, marketing, fiscal, legal, vanzari etc).
Pentru că singurul lucru mai bun decat invatarea din propriile greseli este invatarea din greselile altora, am alaturat in acest articol, 9 actiuni juridice ce iti pot proteja startup-ul de complicatii legale  viitoare, bazate pe experienta si discutia cu peste 1000 de antreprenori.
1. Nu consulti un consultant fiscal/ avocat/ jurist  pentru a decide  forma juridica sub care se va desfasura activitatea economica. Din acest motiv multe startup-uri suporta taxe mari (impozit, TVA etc.) care pot afecta derularea afacerii, sustenabilitatea ei, fluxul de numerar fiind cel mai des afectat, situatie care ar fi putut fi evitata daca s-ar fi ales forma juridica adecvata.
Un bun contabil sau un jurist/avocat specializat te poate indruma ce forma legala sa adopti. Sunt mai multe forme juridice sub care se poate desfasura o activitate economica, de aceea este important sa te discuti alegerea formei legale cu un avocat.
2. Nu-ti sunt clare toate aspectele lucrative cu co-fondatorii/ asociatii. Cele mai multe startup-uri luate de “valul creator” de la inceput, nu clarifica toate aspectele care intervin in dezvoltarea afacerii, preferand varianta “hai sa-i dam drumul si vedem noi pe parcurs”. Cele mai multe astfel de startup-uri esueaza uneori chiar intr-un mod dramatic, cel mai adesea doar pentru unul dintre co-fondatori. De aceea trebuie intocmit un acord comun, printre care cele mai importante prevederi de mentionat sunt: procentul primit de fiecare asociat, rolurile si responsabilitatile fiecaruia, timpul, resursele alocate de fiecare pentru dezvoltarea afacerii, strategia de iesire, abateri de la acordul stabilit si cum se rezolva aceasta problema, etc. Un avocat bun iti va recomanda ce trebuie sa contina acest acord.
3. Nu sunt create contracte standard in favoarea companiei: Aproape toate companiile ar trebui sa intocmeasca contracte standard atunci cand deservesc clientii, concepute intr-o maniera si speranta ca cealalta parte nu va avea motive sa negocieze prea mult. Exista cateva reguli de care sa tii cont in alegerea draft-ului de contract standard:
  • Alege un draft de contract deja operabil in industria ta; nu trebuie reinventata roata prea mult
  • Consulta un avocat cu experienta in contracte comerciale, care deja are un draft (pe care doar sa-l mai adaptezi)
  • Asigura-te că ai scris în mod clar prețurile stabilite in oferta aprobata, cand este plata datorata și ce sanctiuni sau penalizare se datorează daca plata nu se realizeaza.
  • Include limitarea raspunderii companiei in cazul în care produsul sau serviciul nu satisface asteptarile. Includeti o „forta majora”, o clauza prin care raspunderea civila este inlaturata atunci cand prejudiciul este cauzat de forta majora sau de caz fortuit.
  • Include o clauza cu privire la modul in care litigiile vor fi rezolvate.

4. Nu dai o atentie mare protejarii proprietatii intelectuale: Dacă ai dezvoltat un produs unic, tehnologie, sau serviciu, ai nevoie sa iei în considerare masurile adecvate pentru a proteja proprietatea intelectuala dezvoltata. Atat co-fondatorii companiei cat și investitorii au o miza în a se asigura ca societatea protejeaza proprietatea intelectuala proprie și ca evita incalcarea involuntara a drepturilor de proprietate intelectuală ale tertilor (persoane fizice sau juridice). Securizarea si protectia propritatii intelectuale este vitala in cazul startup-urilor inovative pentru succesul lor pe termen mediu sau lung. De aceea, este foarte important sa te informezi, sa intelegi si sa cunosti drepturile pe care ti le confera legea.

5. Alegi numele companiei fara sa tii cont de problemele ulterioare de marca inregistrata, numele domeniului sau alte elemente relativ la aceasta problemaCand alegi numele comercial al companiei este important sa faci cateva cercetari pentru a evita incalcarea dreprurilor de marca comerciala inregistrata sau nedisponibilitatea domeniului. In plus, cand se incalca drepturile de marca inregistrata, marca uilizata astfel, poate crea in randul clientilor o confunzie legata de sursa serviciilor sau a bunurilor oferite de tine.

6. Nu ai un acord de Conditii de Utilizare si Politica de Confidentialitate pentru site-ul tau: Condițiile generale de utilizare stabilesc termenii și conditiile pentru persoanele care folosesc site-ul tau. Politica de confidențialitate este o declaratie legala pe site, care stabileste ce se intampla cu datele personale colectate de la utilizatori și clienti ai site-ului, precum și modul în care astfel de date pot fi utilizate, vndute sau comunicate unor terTe parti.

7. Nu primesti sfaturi legale corecte: In efortul de a salva (gresit) cheltuielile, fondatorii startup-urilor angajeaza adesea consilieri juridici fara experienta in domeniile de interes. Decat sa angajezi avocati care sunt prieteni, rude sau alte persoane care ofera reduceri mari de pret, mai bine bugeteaza banii necesari pentru a angaja un consilier juridic competent. Sfatul unui avocat/ consilierul juridic cu experienta te poate ajuta sa eviti multe probleme juridice viitoare. Ar trebui sa iei în considerare intervievarea mai multor avocati sau firme de avocatura și sa stabilesti daca avocatii sau firmele de avocatura au expertiza in unele, daca nu in toate din urmatoarele domenii juridice: comercial, dreptul muncii, proprietate intelectuala, real estate, fiscal, francizare, etc..
8. Ideea ta de afaceri, inventia, “zboara” la concurenta: Chiar daca angajatii sau colaboratorii tai dezvolta un nou “Wordpress” sau “WhatsApp” in cadrul startup-ului tau, asta nu inseamna ca el inca mai este in proprietatea companiei tale. Putine lucruri fac un business sa se destrame atat de repede, ca atunci cand descoperi ca inventia ta nu-ti mai apartine. Pentru a evita acest cosmar, trebuie sa te asiguri ca ai toate acordurile incheiate cu cei care lucreaza la dezvoltarea ideii, inventiei; un avocat bun iti va spune cum iti poti proteja inventia sa nu ajunga pe mana concurentei.
9. Utilizezi secretele de afaceri ale unei alte companii: Daca tie nu-ti place sa-ti “zboare” secretele afacerii tale, atunci ar fi bine ca nici secretele altor companii sa nu intre “pe usa ta”. Avand in vedere fluxul de forta de munca in piata, exista posibilitatea ca unul dintre colaboratori/ angajati sa deturneze intr-un mod accidental secretele unei companii la care a lucrat in trecut. Insufla un mediu de lucru faire, in care angajatii inteleg importanta separarii R&D de munca prestata la un loc de munca anterior. Acest lucru este esential pentru a preveni copania de litigii viitoare nedorite.

Orice inceput este dificil, dar mai usor de parcurs si cu mai multa siguranta, atunci cand stii ca ai resursele, instrumentele necesare si esti inconjurat de oamenii potriviti.

Daca vrei sa te asiguri ca afacerea ta va avea succesul pe care ti l-ai dori, este important ca dezvoltarea ei sa se realizeze inca de la inceput intr-o maniera profesionista, o maniera in care sa tii cont de cele mai mici detalii care vor face diferenta fata de concurenta ta.

Indiferent ca te afli intr-un stadiu incipient al construirii unei afaceri sau inca iti mai definesti sau rafinezi componentele afacerii tale si vrei sa-ti dezvolti afacerea asa cum ti-ai dorit, ti-am pregatit un ghid online,

Business Success Start-up KIT pe care lucrez impreuna cu clientii mei in cadrul programului START-UP Motion Academy.

.button-610b18653ea1f { margin-bottom: 15px; margin-top: 0px; min-width: 0px !important; } .button-610b18653ea1f { background-color:#ed731c; } .mk-button.button-610b18653ea1f.flat-dimension:hover { background-color:#055f6b !important; color:#f7f7f7 !important; }

Conform ultimelor statistici Small Business Administration (SBA), se mentioneaza ca in primii 2 ani de existenta, o treime din companii/afaceri esueaza datorita lipsei de experienta, a cunostintelor si a competentelor detinute de antreprenori.

Mi-as dori pentru tine sa te regasesti in cele doua treimi care depasesc aceasta perioada critica si sa stiu ca viziunea despre compania ta va deveni realitate, in perioada de timp pe care ti-ai propus-o.

De aceea te invit sa iei in considerare ghidul online, Business Success Start-up KIT special creat pentru persoane ca tine care vor sa conduca afaceri de succes.

Sursa foto: Internet

 

Te invit sa distribui acest articol daca ti-a fost si tie de folos. Cu cat sunt mai multi oameni organizati, performanti si prosperi in jurul tau si tie iti va fi mai bine.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt