Site-ul companiei tale este fidel clientilor sai?

Ca in orice relatie interumana, fidelitatea este o dovada de respect reciproc; ea ne (re)asigura de mentinerea constanta si continua a convingerilor, valorilor si sentimentelor celeilalte persoane. Infidelitatea poate interveni atunci cand unul dintre partenerii relatiei nu mai gaseste la celalalt ceea ce l-a interest sau l-a atras la inceput.

Fiecare evaluare a stadiului unei afaceri vizeaza si prezenta in mediul online, o evaluare a website-ului companiei; intrebarea pe care o adresez frecvent clientilor in acest punct este” Site-ul companie este fidel clientilor sai?”

calgary-professional-web-design-2

O evaluare mai atenta, releva ca de cele mai multe ori, la construirea site-ului, nu s-a avut in vedere o strategie de realizare a acestuia, nu s-au stabilit obiective care sa asigure fidelizarea continua si constanta a clientilor companiei.

In anii de inceput a erei construirii website-ului, sa ai un un website era doar pentru cei indrazneti, dispusi sa cheltuie (mult) pe construirea unuia; aceasta stare de fapt, e evoluat pana in punctul in care sintagma “nu esti online, nu existi” era singurul motiv de a construi un website. Era aproape rusinos sa nu ai unul!! In zilele prezente, am ajuns in situatia, in care a “delega” obiective clare de business pentru un site este o motivatie serioasa pentru a construi si administra continuu si constant un website. Si pentru ca un website are obiective clare de business, care sa intalneasca asteptarile clientilor (si acestia sa ramana fideli companiei), putem masura daca acesta si-a indeplinit obiectivele pentru care a fost construit, caz in care putem evalua daca este sa nu un website de succes.

Inca mai sunt situatii, in care la construirea unui website se tine cont DOAR de calitatea vizuala a acestuia. Dar ce legatura directa are succesul unui website cu calitate lui vizuala? Un site poate fi considerat de succes, dar sa fie considerat de calitate “joasa” atunci cand este testata conformitatea cu XHTML. Un site poate avea un nivel redus al accesabilitatii conform standardelor industriei, dar totusi sa fie un site extrem de popular in randul consumatorului, ceea ce il face sa fie de succes in ceea ce priveste motivul pentru care el a fost creat, construit.

Ceea ce vreau sa subliniez, este ideea ca, in sine, “calitatea” nu este un obiectiv si nu trebuie privita ca un obiectiv. Calitatea este tangentiala, contextuala; trebuie avut in vedere mai intai motivul/ obiectivele pentru care se construieste website-ul si apoi identificati factorii de calitate relativi la acel motiv/ obiectiv.

In cele mai des intalnite cazuri, staff-ul unei companii contacteaza un webdesigner. Dar specializarea acestuia, aceea de a fi un expert care iti codifica website-ul, nu presupune sa fie si un coach sau consilier si sa aiba informatiile si cunostintele din industria ta de interes, nu-ti cunoaste publicul tinta (probabil) si ce-I mai important – nu cunoaste obiectivele pe care le ai pentru afacerea ta, implicit cele setate pentru website-ul tau. Un webdesigner este cel care urmeaza instructiunile tale, odata ce tu ai CLARITATEA a ceea ce vrei sa obtii de la (cu) website-ul tau.

Poate sa fie cel mai frumos, sofisticat tehnic si mai elegant website din lume, daca obeictivul de proiectare nu s-a bazat pe obiective de business  atunci contributia lui in atingerea obiectivelor generale ale companiei, va fi mult mai mica decat ar putea fi.

Diferite website-uri au scopuri diferite (de exemplu, pentru a partaja informații, sau pentru a vinde un produs, sau să comercializeze o idee etc.). Mai jos, sunt cele mai des intalnite obiective propuse la construirea unui site (functie de specificul fiecarui tip de companie/ industrie):

 1. Acoperire globala
 2. Leverage your time (iti ofera lejeritate in timpul tau)
 3. Ofera vizibilitate (ca o carte de vizita)
 4. Exprima valorile brand-ului
 5. Platforma de comunicare pentru audienta specifica
 6. Platforma de educare
 7. Constituie o sursa de informare
 8. Iti poate aduce zilnic prospecti ideali
 9. Iti ofera o acoperire sociala
 10. Construiesti credibilitatea
 11. Constituie un “canal de broadcasting”/ comunicare
 12. Este un “tool” pentru a genera vanzari
 13. Genereaza venituri chiar si cand dormi sau esti in vacanta

Cand setezi obiectivele unui website, gandeste in termeni de a crea recunoastere, interes si un proces care sa asigure o experienta repetata a prospectului/ clientului care iti viziteaza site-ul. Acest concept este folosit in marketing pentru a explica etapele pe care un prospect le parcurge pana devine un client loial. Apoi prioritizeaza obiectivele pe care le-ai gasit, raspunzand la intrebarea “Ce vreau sa obtin de la site-ul meu? Ce vrea sa faca site-ul meu astfel incat clientii mei sa fie fideli?”

Principalul beneficiu al stabilirii obiectivelor site-ului inainte de a incepe sa contactezi un webdesigner, copywriter sau programator, este ca vei salva timp si bani; vei evita oprirea/ incetinirea proiectului sau schimbarile necontrolate care apar  de cele mai multe ori pentru ca nu s-au setat si aprobat obiective clare si documentate  de la inceput.

Poate acest lucru sa garanteze succesul? Nu, dar este cel mai corect  mod de a face lucrurile si a castiga timp si bani.

Intrebare:  Care dintre obiectivele prezentate mai sus (sau altul) descrie cel mai bine ceea ce tu consideri motivul principal care a stat la construirea site-ului companiei, motiv care va face clientul sa fie fidel acestuia?

Te invit sa lasi mai jos un comentariu daca obiectivul setat pentru afacerea ta se regaseste in lista sau daca ai setat un alt obiectiv pentru obiectivul site-ului companiei tale.

sursa foto: Internet

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt